Skip to main content

Ongedierteoverlast in ziekenhuizen & zorginstellingen

Ziekenhuizen en zorginstellingen zoals aanleunwoningen en verpleeghuizen zijn vaak doelwitten voor ongedierte. Helaas verspreiden deze plagen ziektekiemen die vooral gevaarlijk zijn voor patiënten met een verminderde weerstand. Klinisch gehandicapte of immobiele bewoners in begeleid wonen of verpleeghuizen kunnen ook het slachtoffer worden van beten of steken. Bovendien kunnen insecten en knaagdieren steriele medische apparatuur besmetten. Het goede nieuws […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Ziekenhuizen en zorginstellingen zoals aanleunwoningen en verpleeghuizen zijn vaak doelwitten voor ongedierte. Helaas verspreiden deze plagen ziektekiemen die vooral gevaarlijk zijn voor patiënten met een verminderde weerstand. Klinisch gehandicapte of immobiele bewoners in begeleid wonen of verpleeghuizen kunnen ook het slachtoffer worden van beten of steken. Bovendien kunnen insecten en knaagdieren steriele medische apparatuur besmetten. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze overlast te bestrijden en te voorkomen!


Lees verder om meer te weten te komen over de meest voorkomende beestjes die van invloed zijn op ziekenhuizen en zorginstellingen en hoe u dat kunt aanpakken.


Naast persoonlijke aandacht, is en blijft Hygiene een belangrijk aandachtspunt

Faraomieren in de zorg

Faraomieren worden aangetrokken door suikers en vlees en het is bekend dat ze voedingssondes, intraveneuze zakken en flessen infiltreren in ziekenhuizen, begeleid wonen en verpleeghuizen.

Faraomieren zijn bijzonder gevaarlijk in zorginstellingen omdat ze vele ziekten kunnen overbrengen zoals salmonella, stafylokokken en clostridium die botulisme kunnen veroorzaken.

mierbestrijding tegen een faraomier

Dit kunt u doen om een farao-mierenplaag te voorkomen:

 • Ruim gemorste vloeistoffen en rommel onmiddellijk op;
 • Draai de opgeslagen etenswaren regelmatig om, first in – first out;
 • Houd voedselbereidingsgebieden en vloeren vrij van kruimels, kringen, vlekken en andere voedselresten en zorg ervoor dat uw vuilnisbakken goed sluitende deksels hebben.

Kakkerlakken in de zorg

Kakkerlakken gedijen op overgebleven afval en worden vaak aangetroffen in keukens en badkamers, maar kunnen ook patiëntenkamers besmetten.   Eenmaal daar zullen kakkerlakken vrijwel alles opruimen, inclusief lijm, leer, stof, zeep, tandpasta en gewone voorraadartikelen.

kakkerlakkenplagen creëren een onhygiënische situatie en verspreiden schadelijke bacteriën. Het eten van voedsel dat besmet is door kakkerlakken kan voedselvergiftiging veroorzaken, terwijl uitwerpselen van kakkerlakken ernstige gevolgen kunnen hebben voor patiënten met astma of allergieën. Kakkerlakken kunnen zelfs aan bedlegerige patiënten knabbelen.

Kakkerlakbestrijding tegen een Oosterse kakkerlak
Blatella Orientalis

Dit kunt u doen om een kakkerlakkenplaag te voorkomen:

 • Volg een strikte dagelijkse sanitaire routine;
 • Sluit toegangspunten rond uw faciliteit af (doorvoeropeningen van kabels en leidingen);
 • Inspecteer binnenkomende goederen, vooral golfkartonnen dozen;
 • Inspecteer uw pand regelmatig op tekenen van activiteit. (monitoring);
 • Gebruik (biologische) reinigingsmiddelen om vet- en vuil te verwijderen;
 • Implementeer een grondig schoonmaakschema en wijs personeel verschillende taken toe om ervoor te zorgen dat reinheid een constante prioriteit is;
 • Zet afval buiten en draai de vuilnisbakken regelmatig om.

Bedwantsen in de zorg

Bedwantsen zijn buitengewoon goede lifters, zodat ze gemakkelijk in een verpleeghuis kunnen worden geïntroduceerd. Dit ongedierte zal het bloed van patiënten ’s nachts opzuigen, met reactieve gezondheidsproblemen en psychologische implicaties. Bedwantsen kunnen zich ook snel door een hele faciliteit verspreiden – in slechts zes maanden kunnen een paar van beestjes veranderen in een volledige bedwantsenplaag van meer dan 13.000 bedwantsen.

bedwants in zijn geheel en ingezoomd

Dit kunt u doen om een bedwantsenplaag te voorkomen:

 • Reinig en stofzuig de patiëntenkamers regelmatig;
 • Bescherm matrassen met speciale hoezen;
 • Dicht scheuren in muren, plinten en bedframes af;
 • Let op levende of dode exemplaren, uitwerpselen of huidvervellingen;
 • Gebruik lichtgekleurde vellen, zodat het gemakkelijker is om de donkerrode vlekken te zien;
 • Stel een monitoringssysteem in zodat u vroegtijdig bedwantsen kunt ontdekken.

Knaagdieren in de zorg

Knaagdieren kunnen ziektes bij zich dragen die zeer schadelijk kunnen zijn voor patiënten. Muizen kunnen tularemie, lymfatische chorio-meningitis en tyfus van de muis overbrengen, terwijl ratten de ziekte van Weil, toxoplasmose en trichinose kunnen verspreiden.   Om een knaagdierplaag te voorkomen, moet u eerst kunnen vaststellen wanneer u een probleem heeft.

Knaagsporen op elektrische bedrading, buiksmeer langs de muren en kleine gekauwde gaten in de muur bij de vloer zijn allemaal tekenen van knaagdieractiviteit.
U kunt ook kleine, donkere, korrelachtige uitwerpselen (lijkt op hagelslag) opmerken.


Dit kunt u doen om een knaagdierenplaag te voorkomen:

 • Voer regelmatig onderhoud uit om ervoor te zorgen dat er geen openingen zijn voor knaagdieren om binnen te komen;
 • Vraag uw medewerkers alert te blijven, hoe eerder ze een waarneming melden, hoe sneller het probleem kan worden verholpen;
 • Als u zich zorgen maakt over knaagdieren, neem dan contact op met één van onze Plaagdiermanagement Professionals. (PMP’s)  Ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen!

Hulp bij ongedierte in de zorg

Heeft u overlast of hinder van ongedierte in uw zorginstelling of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.>mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 3 mei 2022

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024